Vogelziekten - D05 v.v. De Voliere Dordrecht

Iedere 4e zaterdag van de maand Vogelbeurs van 10:00 tot 13:00 uur
Ga naar de inhoud
▼ Onze Sponsors ▼
Vogelziekten
Hoe te herkennen en genezen?
Aankoop van vogels: Waar moet je op letten?
* Er zijn bepaalde punten waar je moet op letten bij de aankoop:
* Zelf de vogel in de hand nemen en controleren ( indien mogelijk )
* Kijk naar de ogen, klare kijk (er mag geen witte nevel te zien zijn, blindheid )
* Darmen die gezond zijn ( geen opgezette, dikke rode darmen)
* Borstkas moet voldoende spiermassa hebben ( geen scherp borstbeen te zien )
* De ring geeft de ouderdom van de vogel
* De tenen moeten intact zijn ( geen lange nagels, geeft ook de ouderdom aan )
* Vitaliteit van de vogel ( het springen van de ene naar de andere zitstok ).

De aangekochte vogel wordt direct apart gezet in tentoonstellingskooi gedurende 14 dagen om daarna in de kweekbak of volière geplaatst te worden. Volledig afgezonderd van al je andere vogels, zodat ze geen virussen kunnen overbrengen.

Een goede observatie van de vogel kan veel problemen vermijden, maar toch kan het nog gebeuren dat de vogel na een week ziek wordt of zelfs sterft. De oorzaak ligt dikwijls bij de nieuwe eigenaar, onder meer doordat:

* de vogel direct wordt in de vlucht geplaatst en kan zich tegen de draad te pletter vliegen
* De vogel kan eten of drinken niet vinden
* andere samenstelling van het voer en overdaad

De ene geeft kanarie mengeling de andere geeft wildzang zaad, de ene geeft veel onkruiden de andere geen. Hetzelfde gebeurt hier ook met de vogels, daarom is de samenstelling van het voedsel heel belangrijk. De vogel moet geleidelijk aan zulke andere omstandigheden wennen. Ook het water is van streek tot streek anders (PH gehalte, de zuurgraad) te hoog of te laag.

Indien de vogel niet goed zit, direct uitvangen, niet wachten tot het te laat is. Ook de temperatuur speelt een grote rol, zodat ze meer vocht opnemen. Temperatuur ongeveer 35 graden, het best is dus om de vogel in een verwarmde ziektekooi te plaatsen.

Ontlasting in het oog houden:
* Krijtachtige ontlasting : afkomstig van de nieren, te veel eiwitten
* Indien groenachtige brij: darmontsteking
* Bruingele ontlasting : Coccidiose

Wanneer kuren?
De meesten kuren hun vogels als ze ziek zijn of constant om sterfte te vermijden. Er zijn twee mogelijkheden die ik gebruik voor het kuren van de vogels.

De eerste methode:
Er wordt een kuur gegeven met ESB 3: een dosering van 2gr op 1liter water (flessenwater, tegen het afbreken van ESB 3). Deze wordt gedurende 4 dagen gegeven, samen met een multivitaminen(tegen Coccidiose). Daarna 3 dagen stoppen met de kuur, alleen vitaminekuur blijven geven. Na de vitaminekuur geeft men nog een kuur van 1gr op 1 liter flessenwater gedurende 5 dagen en dan stoppen.
De tweede methode:
Met een oplossing van appelazijn: 1 kleine koffielepel op 1/2 liter water, dit wordt bewaard in de koelkast en zou ongeveer een 5,6 ph waarde hebben. Dit hangt dikwijls van streek tot streek, in de ene streek kan ph gehalte 6,5 of 8,7zijn. Hier moet je minder of meer zuur toevoegen. Opgepast zeer laag ph-gehalte kan de krop aantasten. Bij controle van het leidingwater water met een ph meter gaf deze 8,2 ph en de andere dagen een 7,3 pH-waarde.
Mag constant het gehele jaar door gegeven worden(verbeterde kuur met appelazijn zeer goed resultaat). Voor vogel met Coccidiose en mega bacterie werd een kuur gegeven met een ph van 5,2 gedurende 1 dag, hierna 1 dag vitaminen kuur, daarna 4 dagen met een ph 5,3 en daarna 2 dagen vitaminen kuur, 2 dagen stoppen en nog een kuur van 3 dagen met een ph van 5,3 terug vitaminen kuur van 2 dagen Vogels in de volière die een beetje met opgezette veren of onder stres zitten kan je een kuur geven met een ph van 5;3 gedurende 3 dagen en hierna 2 dagen vitaminen kuur (oplosbare vitaminen in water) Voor gezonde vogels 2 maal per week een ph van 5,3. Voor gans het jaar zou hun drink water een ideale zuurtegraad moeten hebben met een waarde dat tussen 6 a 6,2 ph gehalte. Vogels die ruien, kan je gans deze periode een kuur geven met een 5,3 ph waarde

Door een goede zuurtegraad te geven aan de vogels, wordt hun bloed ook zuurder en is er minder aantrekking van de muggen. Dat heb ik al ondervonden bij mijn wildzang & exoten. De moeite om ook te proberen bij kanaries (hapziekte).

Schimmel infectie
Op gepast voor de gene die gebruik maken van klein gekapte beuken hout die in de handel werd aangeboden, ook kan dit bij lemen voorkomen, door constant aanraking van vocht waardoor schimmel ontstaat. Dit zijn heel kleine minuscule paddelstoelen, is te zien op de vochtige plekken en geeft een zwarte gespikkelde kleur. Deze paddenstoelen springen open in de kweek ruimte en worden door de vogel opgenomen of werden aangepikt

Deze schimmel die kunnen heel wat schade veroorzaken aan de vogels, waardoor de sterft zeer hoog kan oplopen. Voor in kweekbaken is best, gebrand zand, gegolft karton, papier of zware loopdraad als ondergrond te gebruiken. Zolang er maar geen aanraking met water is.

Opgepast gebruik nooit rijn of schelpenzand, heel wat katten doen hun behoeften erin.

Hoe ziet me of ze besmet zijn met deze schimmel, bij de onderbuik ziet me een zeer uitgezette lever, kan ook van overdaad zijn, zeer donker gekleurde onder buik of te wel zitten ze constant met de bek open. Dit kan je niet met zekerheid vast stellen, alleen onder microscoop, raadpleeg je dierenarts. Genezen is nogal delicaat, Nystatine kan je gebruiken tegen de schimmel .

2 druppels op 100ml water, voor kooivogels gedurende 14 dagen.

Er zijn een paar interessante boekje te verkrijgen onder ander:
* Ziekte van kooi en Volièrevogels / J.P. Holsheimer-Zutphen:
* Thieme Vogelziekten / Heinz-Siggurd Raethel
© 2023 - D05 v.v. De Volière Dordrecht. Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt: 19-09-2023
Terug naar de inhoud