Vogels houden? - D05 v.v. De Voliere Dordrecht

Iedere 4e zaterdag van de maand Vogelbeurs van 10:00 tot 13:00 uur
Ga naar de inhoud
▼ Onze Sponsors ▼
Vogels houden iets voor jou
HOREN VOGELS IN DE NATUUR
Heb je wel eens een mus gezien? Of een merel? Een roodborstje misschien? Als je om je heen kijkt, zie je vaak vogels. Van sommige weet je de naam, van andere niet. Er zijn op de wereld wel 9000 soorten vogels! Die kun je nooit allemaal kennen. Vogels horen in de natuur, net als alle dieren. Maar het wordt voor de vogels steeds moeilijker. De mensen halen de natuur weg, om het land zelf te gebruiken. Zo kunnen de vogels geen voedsel meer vinden. Of er is geen plaatsje meer om een nest te bouwen. Soms verdwijnen de vogels, omdat ze door de mensen worden opgegeten. En vaak gaan vogels dood, door het vergif, dat de mens gebruikt of weggooit. Daarom is het goed, dat er mensen zijn, die vogels in een kooi houden. Ze moeten er dan natuurlijk wel goed voor zorgen. Veel mensen vinden het heel leuk om een vogel in een kooi te houden. Of misschien wel een heleboel vogels, buiten, in een grote ren of in een groot hok. Ben je wel eens bij zo iemand op bezoek geweest? Dat is leuk, hoor.

KINDEREN EN DIEREN
Veel kinderen zijn dol op dieren. De een heeft een hond, de ander een hamster en weer een ander heeft een vogel of een goudvis. Het is heel leuk om een dier te hebben. Je kunt er mee praten. Vaak kun je het dier aaien of er zelfs mee stoeien. Dat kun je met een vogel niet! Daar zou het diertje niet tegen kunnen. Toch is het fijn om een vogel te hebben. Je kunt er veel plezier aan beleven. Je kunt hem eten geven en drinken, je kunt zijn kooi schoonmaken. Als je tegen hem praat, zegt hij bijna altijd wat terug. Niet echt natuurlijk, maar "piet" of "tjiep" of zo. Als je vogel tam is, kun je ermee spelen. Je kunt hem strelen en in je neus laten pikken. Maar ... als je een vogel hebt, moet je er ook goed voor zorgen. Elke dag! Ook als je geen zin hebt, als je liever buiten gaat spelen. Voor je een dier gaat houden, moet je dus heel goed nadenken. Zul je echt elke dag goed voor hem zorgen? Zo lang het dier leeft?

EEN VOGEL IN EEN KOOI
Niet elke vogel vindt het fijn om helemaal alleen in een kooi te zitten. Jij hebt toch ook graag vriendjes en vriendinnetjes. Als je toch een vogel in een kooi houdt, dan moet jij het vriendje van die vogel zijn. Je moet wel een goede vogel kiezen. Een kanarie, een parkietje of een rijstvogel. Maar als je een Zebravinkje of een Japans meeuwtje helemaal alleen in een kooi zet, dan wordt zo'n vogel al gauw erg treurig. Je moet beginnen met een vogel, die nog heel jong is. Een oude vogel kun je meestal niet meer tam maken. Daarom kun je de vogel het beste halen bij iemand, die ze kweekt. Daar kun je dan een jonge vogel bestellen. Je zult misschien wel even geduld moeten hebben.

KOOP EEN GEZONDE VOGEL
Als je een vogel koopt, moet je natuurlijk niet je geld uitgeven aan een ziek en zielig diertje. Daar zul je niet lang plezier aan hebben. Je moet beginnen met een gezonde vogel.
Hoe kun je dat zien? Kijk maar eens rustig van een afstand naar de vogel. Als hij gezond is, dan zal hij steeds in beweging zijn. Nu eens hier pikken, dan weer daar naar toe wippen, dan weer een stukje vliegen of nieuwsgierig rondkijken. Als hij zo maar stil zit te slapen, als een bolletje op een stokje, dan is hij niet in orde. Kom je dichterbij, dan zal een gezonde vogel mooie ronde oogjes hebben, waarmee hij alles in de gaten houdt, ook jou, zijn veren liggen mooi plat tegen zijn lichaam en het lijkt wel, of de vogel een beetje glanst. Als dat allemaal goed is, dan moet je de vogel eens van dichtbij bekijken. Heeft hij geen kale plekken? Mist hij geen teentjes of nagels? Is hij onder zijn staart mooi schoon? Gaat zijn snavel goed dicht? Neem rustig de tijd. Is de vogel niet in orde, zeg dan dat je hem niet wil. Je moet geen vogel kopen, waar je later spijt van krijgt.

DE KOOI
Als je een vogel koopt, moet de kooi al helemaal klaar staan. Niet elke kooi is goed voor elke vogel. Daar moet je goed op letten. Een kanarie springt graag heen en weer. Die moet dus een brede kooi hebben. Maar een parkiet klimt graag. Die moet een hoge kooi hebben. Ook moet je goed kijken, of de vogel niet kan ontsnappen. De tralies mogen niet te ver uit elkaar staan. Simpele kooien zijn de beste. En liefst zo groot mogelijk. In de kooi zitten stokken, waar de vogel op kan zitten. Stokken van plastic zijn niet goed, die zijn veel te hard. Een vogel moet een houten stok hebben. Het liefst heeft hij nog een tak van een boom, niet te dik en niet te dun. Weet je hoe dik? De vogel moet net niet met zijn nagels helemaal rond de stok kunnen komen. In de kooi moet een bakje zitten voor het eten. Let je er wel op, dat de vogel daar goed bij kan? Jouw moeder zet je boterham toch ook niet op een hoge kast? Er moet ook een bakje inzitten voor water. Vogels hebben vaak dorst en dan moeten ze kunnen drinken. Zorg altijd voor vers en schoon water. Op de bodem doe je mooi wit schelpenzand. Dat is fijn voor de vogel, maar ook voor jou, want zo kun je de kooi makkelijk schoon maken. Dan nog een klein bakje erin voor "snoep" en de kooi is klaar.

DE VERZORGING
Een vogel moet elke dag schoon water krijgen, twee keer per dag is nog beter. Ook moet je elke dag nakijken, of de vogel nog genoeg eten heeft. Let op: een vogel eet niet het hele zaadje op, maar haalt de schil eraf. Boven op het zaad liggen allemaal lege schilletjes. Die moet je er elke dag afblazen. Je hoeft niet bang te zijn, dat je vogel teveel eten krijgt. Als hij genoeg heeft, stopt hij zelf wel met eten. Wel moet je de vogel zijn voerbakje helemaal leeg laten eten. Doe je dat niet, dan haalt hij alleen maar de lekkerste zaadjes eruit. Als hij dat lang doet, wordt hij ziek. Jij zou ook ziek worden, als je alleen maar snoepjes zou eten elke dag. Het eten en het drinken van de vogel moeten netjes schoon zijn. Zorg ervoor, dat er geen vuil in kan vallen. Zet de bakjes dus niet precies onder de stok. Denk eraan: vogels gaan niet naar de WC. Ze laten alles gewoon vallen, waar ze zitten.Vogels vinden het fijn, om elke dag in bad te gaan. Hang dus elke dag aan de kooi een badje met vers water. Als de vogel dat kent, zul je zien, dat hij er al op zal zitten te wachten. Even later zit hij dan lekker te spetteren. Daarna gaat hij al zijn veertjes netjes poetsen. Dat doet hij met zijn snavel. Een keer per week kijgt je vogel in zijn snoepbakje een beetje krachtvoer. Dat vindt hij heel lekker en het is ook goed voor hem. Maar hij mag het niet te vaak krijgen, want dan wordt hij vet en lui. Minstens 1 keer per week moet je de bodem van de kooi schoonmaken. Het schelpenzand gooi je weg en je doet er nieuw in. Als je de kamer binnen komt, mag je niet ruiken, dat daar een vogel zit. Af en toe een beetje sla of een stukje appel, dat vindt een vogel heel lekker. Doe geen rare dingen. Ga je vogel geen friet met mayonaise zitten voeren.Hij lust het misschien wel graag, maar het is niet goed voor hem. Een klein stukje brood mag wel, maar geen boter en vlees erop!

LOS VLIEGEN
Het is heel goed voor je vogel, als hij elke dag even los mag vliegen door de kamer. Maar dat is ook gevaarlijk. Door deuren of ramen, die open staan, kan hij ontsnappen. De ruiten ziet hij niet, dus daar vliegt hij met grote vaart tegen op; doe daarom de gordijnen er voor. Kijk uit, dat je vogel nergens achter of tussen klem komt te zitten. Achter de kast of in de volle bloemenvaas is het niet prettig voor jouw Pietje. Kijk ook uit, dat hij zich niet brandt aan de kachel, het gasstel of het hete strijkijzer. Er zijn in de kamer dus veel gevaren voor de vogel. Toch is het goed voor hem, dat hij eens lekker kan vliegen. Het beste kun je daarmee beginnen, als je zijn kooi schoon maakt. Laat de vogel zelf terugvliegen naar zijn kooi. Ga dus niet achter hem jagen om hem te vangen. Je moet er wel tegen kunnen, dat de vogel af en toe wat laat vallen. En je moeder ook!

TAM MAKEN
De eerste dagen moet je de vogel met rust laten. Hij moet eerst wennen aan zijn kooi en aan de kamer. Na een paar dagen kun je de vogel tam gaan maken. Dat lukt niet, als je de vogel gaat pakken of bang gaat maken. Kijk eens, hoe groot je hand en hoe klein de vogel is. Stel je voor, dat jij gepakt zou worden door een enorm grote hand. Zou jij dan niet bang zijn? Houd daarom altijd de buitenkant van je hand naar de vogel toe. En ga met je hand steeds langs onder in de richting van de vogel, nooit langs boven. Doe er in het begin iets lekkers op, dat scheelt. Je moet er veel geduld voor hebben. Misschien duurt het wel een paar maanden, voordat de vogel op je vinger durft te gaan zitten. Toch moet je elke dag blijven proberen. Mopperen helpt niet. Daar wordt hij alleen maar bang van. Zacht en vriendelijk tegen hem praten, dat is het beste. Hij moet jou kennen aan je stem. Ga niet met de vogel op je hand naar buiten, al is hij nog zo tam. Als hij door de wind een eind weg waait, kan hij de weg terug niet meer vinden. Sommige vogels, parkietjes bijvoorbeeld, kunnen ook geluiden nadoen. Soms kun je ze zelfs woordjes leren. Dat is prachtig, maar ook daar moet je veel geduld voor hebben. Zeg elke dag vele keren hetzelfde woordje tegen hem. Pas als hij het goed na kan zeggen moet je aan een ander woord beginnen. En denk eraan: de meeste vogels kun je niet leren praten. Maar dan kunnen ze toch nog wel lief zijn!

DE CLUB
Wie graag voetbalt, wordt lid van een voetbalclub. Wie van vogels houdt, kan lid worden van een vogelclub. Bijna in elke plaaats in Nederland is er wel een vogelvereniging. Ook bij jou in de buurt. In die club zitten mensen, die veel verstand van vogels hebben en die je goede raad kunnen geven. Als je lid bent van een club, kun je ook ringen bestellen. Als je dan jonge vogels hebt, kun je ze een ringetje aandoen. Dan kan iedereen zien, dat jij die vogels gekweekt hebt. En je kunt meedoen met tentoonstellingen. Zou jij niet trots zijn, als je een prijs won met een vogel, die je zelf hebt gekweekt? Nou dan!
Bovendien krijg je dan elke maand een clubblad van de vereniging en een prachtig boekje thuis: "Onze Vogels" van de bond. Daar staat ook van alles in, waar je iets aan hebt. En er staan prachtige kleurenfoto's van vogels in. Ook makkelijk voor een spreekbeurt op school!?
© 2024 - D05 v.v. De Volière Dordrecht. Alle rechten voorbehouden.
Bijgewerkt: 29-02-2024
Terug naar de inhoud